All for Joomla All for Webmasters

Plexi 2.rész

Értékelés:
(0 szavazat)

Korábbi írásomban egy ötletet próbáltam adni, hogy mi mindenre is jó a plexi, íme itt egy újabb példa.

Nem tudom, ki hol tartja a gyűjteményét, de a sajátjaim jó sokáig pihentek papírdobozokba jól bebugyolálva, hogy bajuk ne essen.

Ez rögtön 2 problémát is felvet, elsőként a dobozhegy ugye nem lehet a szoba közepén, így viszont értékes légköbmétereket foglalhat el a szekrényekből, vagy máshonnan. Másodikként meg nincsen szem előtt, ha valamit keresnék vagy meg akarnék nézi vagy csak szimplán gyönyörködnék, akkor ki kell pakolni kicsomagolni, és miután a tevékenységünket befejeztük ugyanezt visszafele is el kell játszani.

Na ebből lett elegem és új megoldás után néztem. Régóta szerettem volna egy vitrint magamnak, de amiket láttam igencsak borsos árban voltak. Így inkább arra gondoltam, hogy elkészítem a saját példányomat. Hátlapnak egy 4mm vastag plexit választottam, de ez tetszés szerint lehet bármiből, az elejére meg 2mm-est. Az oldalfalak 8 míg a polcok 6mm vastagságúak. Az elkészült vitrin mérete 110x60 cm és eredetileg 5 polc került bele (a hatodik az ugye a vitrin alja).

Elkészítési nehézség, ha már leszabtuk az anyagot akkor egy 10-es skálán kb. 2-3 pont, mert azért a mérőszalagot ismerni kell, meg egy pici matek is van mert nem elég X egyenlő részre osztani a belteret, polcvastagsággal is számolni kell.

Miután elkészültem, a falba 3db facsavar + tipli kombinációval fixáltam és elkezdtem a beköltözést.

Nem akartam a polcokra ragasztani a síneket, így 1mm vastag sztirol lapból megfelelő vastagságú csíkokat vágtam, és arra kerültek rá kétoldalas ragasztóval a sínek. Ami a síneket illeti, itthon feltúrtam mindent, hogy találjak durván 6,5m kalapsínt. Miután elkezdtem a gördülőállományt felpakolni észrevettem, hogy a 6 polc kevés lesz. Így másnap kis kockákat vágtam, majd a 8 cm széles polcot 3/5 arányban osztottam, és a 3 cm csíkot 4 cm-rel  megemeltem "megfelezve" a polcot magasságába és széltében is, így alakult ki a lépcsős elrendezés. Mondanom sem kell, hogy újabb 4,5 méter sínt kellet feltúrnom, de szerencsére a készleteim kitartottak.

A fűtőház 11 méter sínt emésztett fel összesen, ez több okból is örvendetes. Egyrészt a vitrinbe tökéletes annak ellenére, hogy girbegurba, másrészt ez a 11 méter sem fogja senkinek a kedvét elvenni a TT-től, mert nem kerül ki a Vaterára "kis ügyességgel javítható barkácsanyag" címszó alatt.

Úgy gondolom, hogy modelljeim új impozáns "fűtőháza" talán jobban is védi őket, mint a papírdobozok.

Végezetül egy pár kép a gyártásról.

Tovább a kategóriában: « Plexi 1.rész Plexi 3.rész »

3 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás K.T. vasárnap, 04 augusztus 2013 21:37 Írta: K.T.

  Gratulálok!!!
  Biztos sok időbe telt:)

 • Hozzászólás hivatkozás imi972 hétfő, 05 augusztus 2013 03:11 Írta: imi972

  Szia!

  Csak egy kérdés: milyen anyaggal ragasztod a plexit?

  Üdv: Imre

 • Hozzászólás hivatkozás Lefty kedd, 06 augusztus 2013 08:26 Írta: Lefty

  Szia,

  par honapja csinaltam hasonlot, az elolapnak a bemarast hogyan csinaltad? Nekem H0-hoz van, ott rontottam el h. 110cm-re csinaltam, viszont 3EC kocsi es egy Traxx mar pont 1,5-2 cm miatt nem fer el...bar akkor amikor terveztem meg nem voltak EC kocsijaim...ugyhogy ha valaki H0 meretben gondolkodik akkor a 120-130cm koruli meretet javasolom.

  Kis techniki info: a ragasztast spec plexi ragasztoval kell csinalni, altalaban ott ahol plexit arulnak van, 1000Ft-nyi ragasztobol kb 2-3 ilyen vitrint ossze lehet ragasztani.
  Kis ugyesseg kell a ragasztashoz, elsore azert nem volt olyan egyszeru, az elso oldal felragastasa utan ott tartottam h. ha sikerul osszeragasztani, tuti nem csinalok tobb ilyet, de a vegere belejottem. A lenyeg a fecskendo es a tu, a vegen "rutinosan" ugy csinaltam h. a polc elenek elejere, vegere es kozepere nyomtam egy kis ragasztot, odaillesztettem a megfelelo helyre es amikor mar tartott, akkor az egyik fenti kepen lathato modon a tut a sarokba szoritva, kozben kinyomva a ragasztot, huztam a fecskendot, igy szepen befolyt a polc ala.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.