All for Joomla All for Webmasters

Plexi 1.rész

Értékelés:
(0 szavazat)

A poli(metil-metakrilát) (plexi) egy üvegszerű, átlátszó műanyag (polimer), amely a metakrilsav metil-észterének polimerje.

A Wikipédia idevonatkozó szócikkének első sorát elolvasva elég tudományos dolognak tűnik, de szerintem nincs olyan ember a nyugati társadalomban aki ne találkozott volna már a plexivel.

A modellezésben az a nagyszerű, hogy az elkészülendő miniatűr világ a lehető legjobban kell, hogy hasonlítson az eredeti külsejére, ugyanakkor anyagában ez nem feltétlenül van így. Egy gyakorlott modellező (mondjuk nem olyan mint én :-D) idővel elsajátítja azt a nézőpontot, hogy nem az a fontos, hogy az adott alapanyag mi, hanem hogy mire használható.

Magam is lelkesen készülök, a saját asztalom építésére, és igencsak megirigyeltem a "nagyok" gyönyörű ágyazatai. rengeteg oldalt elolvastam, meg videókat néztem, hogy mit mivel és hogyan lehet, aztán sorba vettem, hogy az én legkevésbé profi kezem miként tudná legegyszerűbben ugyanezt a hatást elérni, és rájöttem nincs más út, mint a célszerszám.

Végignéztem a modellboltok kínálatát, és ezt találtam: Ágyazatszóró

Az ötlet megtetszett, de a közel hatezer forintos ára elrettentett a megvásárlástól, hiszen ha jobban belegondolunk ennyi pénzért szeretett méretarányunkban kaphatunk akár egy BTTB / Zeuke szériás mozdonyt vagy akár több kocsit is.

Persze lehet mondani azt is, hogy zsugori vagyok, elfogadom, de ez akkor is sok pénz.

Sikerült szereznem egy kevés nyersanyagot, így elkészítettem a fentebb említett ágyazatszóróhoz hasonlót, csak az arányokat kellett meghatározni a kép alapján, a plexilapokból kivágni a lehető legegyszerűbb formát, ragasztani és már kész is volt.

Az ágyazat simítására két régebbi ecsetet vágtam méretre, az egyik csak simán be van szorítva, a másik meg egyszerű szélragasztóval lett fixálva. Munkaidő 1-2 óra, annak függvényében, hogy mennyire törekszünk a tökéletességre, gondolom a pro modellezőknek jóval kevesebb.

A végén lássuk a költségeket:

 • Plexilap 200 Ft.
 • Ragasztó (csak a használt mennyiség) 100 Ft.
 • Ecset 200 Ft.

Így tehát 500 Ft.-ból megúszható egy kis munkával kiegészítve.

Ha valaki úgy érzi, hogy szeretne ilyet, keressen meg, plexiben is tudok segíteni, illetve van egy-két kész darabom is (ecset nélkül.)
Plexit (2-3 komplett darab kijön belőle) 200 Ft.-ért tudok adni, az összeszerelt szóró ecsetek nélkül 1.500 Ft.-ért elvihető.

Tovább a kategóriában: « Alapnak tökéletes... Plexi 2.rész »

6 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás Burger István kedd, 30 július 2013 19:40 Írta: Burger István

  Szia! Kéne egy ilyen H0-ás szerkezet. Vagy kettő. Egyezkedjünk.

 • Hozzászólás hivatkozás Jerola Norbert kedd, 30 július 2013 20:46 Írta: Jerola Norbert

  Szia! Mekkora ecsetet használtál? lesz még folytatása is a cikknek, hogy azt a címet adtad, hogy 1.rész? Köszi

 • Hozzászólás hivatkozás Hampuk Krisztián kedd, 17 január 2017 12:07 Írta: Hampuk Krisztián

  Szia!
  Nem tudom még aktuális-e részedről és van-e eladó ilyen ágyazatszóró eszközöd? Szükségem lenne egyre H0-ás méretben. Köszi

 • Hozzászólás hivatkozás Menyhárt Szabolcs vasárnap, 05 február 2017 20:52 Írta: Menyhárt Szabolcs

  Szia!

  Nekem is kellene H0-ás méretben, ha van! Köszi!

 • Hozzászólás hivatkozás Kiss László szombat, 04 november 2017 21:59 Írta: Kiss László

  Szia !
  Ha lehetséges én is kérnék 1 db. H0-ás ágyazatszórót ! Persze ecsetszőrrel együtt.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.