All for Joomla All for Webmasters

Plexi 3.rész

Értékelés:
(1 szavazat)

Nem szeretek más tollával ékeskedni, de most mégis megteszem, mert annyian kérdezték tőlem.

A dolog ott kezdődött, hogy megjelent a plexikkel foglalkozó sorozat, és sok kérdést kaptam, de a legtöbb, hogy mivel ragasztottam össze.

Lehet, hogy a szerencsésebbek közé tartozom, de én hozzá tudok jutni kimondottan a plexi ragasztásához szükséges ragasztókhoz, mert hogy többféle is létezik belőle. Ezek mind igen drága dolgok, sajnos annyit én sem tudok szerezni, hogy feleslegem legyen belőle, így ilyet adni vagy eladni sem tudok.

A TT-s klubfórumon azonban Szollár Gábor (bcs szgab) egy remek ötletet adott nekem, és mivel szeretek kísérletezgetni gondoltam kipróbálom.

Az eredeti bejegyzés:

Tényleg baráti ár amúgy ilyen plexiből remek műanyagragasztót lehet csinálni: nitróhígítóban fel kell oldani és már kész is. 1 db ilyen lapból kb. 2-3 liter ragasztót lehet csinálni, ennyiért nem kap az ember ilyen mennyiségű modellragasztót.

...

Befőttesüvegbe teszel kb. fél liter nitróhígítót, abba kb. két tenyérnyi plexit lehetőleg minél kisebb darabokban (annál hamarabb oldódik fel). Pár nap múlva kész a plexilekvár ha sűrű akkor még hígító kell bele, ha túl híg akkor meg még több plexi (vagy nyitva kell hagyni az üveget és akkor párolog a hígító/sűrűsödik a trutyi). Nagyjából ennyi.

bcs szgab

A kísérlet:

A leírás alapján jártam el, avval a különbséggel, hogy nem egy fél literrel próbálkoztam (nem nagyüzemi termelés volt a cél), hanem egy talán mustáros mini "befőttes" üveggel. Beleöntöttem úgy fél deci nitrohígítót, és beletettem két kis darab plexit, melyet ez a kevés nitro majdnem ellepet.
Kupakot ráhúztam, majd vártam.

A próbaragasztások során minden esetben 2db, 4cm X 4cm X 0,8cm méretű plexidarabot próbáltam meg összeragasztani oly módon, hogy azok "L" betű formát vegyenek fel, magyarul egy nem gérbe vágott sarokdarabot akartam elkészíteni.

Az eredmény:

  • Az első napon semmi változás, kezdtem azt hinni, hogy ez is kacsa.
  • A második napon, mintha sűrűbb lett volna egy picit, de csak talán. Halvány reménysugár!
  • Harmadik nap, egyértelműen sűrűbb, akkor ragasszunk. Nos ez nem hozott eredményt, lehet hogy én rontottam el valamit, de nem igazán ragasztó volt, inkább síkosító, de egyéb 18+ tevékenységre nem javasolnám, mégis csak vegyszer :-D.
  • Negyedik nap, sűrűsödünk, most már ha hirtelen megrázom az üveget nem fröccsen, inkább olyan méz halmazállapotú. A próbaragasztás sikeres, már ragad, de közepes testi erővel könnyű a darabokat szétválasztani.
  • Ötödik nap, szinte az üveg alján marad a massza. Ragasztás jó, de észrevettem, hogy mikor éléről belenéztem, és nyomogattam, mintha légzárványok lettek volna a két felület között, a vágás egyenletlenségéből, ezért egy párhuzamszorítóval kellő erőt kifejtve szorítottam össze a darabokat.

Észrevételek:

Az ötödik napon történt ragasztás kimondottan kecsegtető, a gyári ragasztóhoz hasonlóan erősen fog. Azt, hogy ez erősebb vagy sem mint a gyári ragasztóval történő ragasztás, azt nem tudom megállapítani, de sem a kontroll gyári, sem a gyártott ragasztóval kezelt darabot nem bírtam puszta kézzel szétnyitni, pedig az "L" alak miatt mindkét lap csak 0.8x4 vagyis 3.2 cm2 területen ragadt egymáshoz.

Ami biztos, a gyártott ragasztónak a kötési ideje jóval hosszabb, hogy mennyi lehet nem tudom megsaccolni, mert egy napig hagytam a szorítóban.

Ha valaki ilyen ragasztó gyártásába fog, számoljon vele, hogy az üvegben oldódó elegy baromi büdös (míg le van zárva addig nincs gond), de nyitáskor míg ki nem száll az aroma, kimondottal kellemetlen irritáló szagú, viszont a ragasztott felületek furcsa mód nem büdösek már a ragasztás után pár perccel sem. (Talán valami elillanhat belőle, de nem vagyok kémikus.)

Összességében tényleg olcsón lehet jó sok ragasztót előállítani, hiszen a nitro olcsó, én 650-ért vettem egy üveggel, plexim van (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) és egy befőttesüveg.

Az, hogy ez a plexin kívül milyen műanyagot ragaszt még, arról nem tudok nyilatkozni, de ha van tapasztalatotok, osszátok meg mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

A Facebook-on is megtaláltok, lájkoljatok itt: Fűtőház a Facebookon

Ezúton is szeretném megköszönni az ötletet Szollár Gábornak (bcs szgab).

1 hozzászólás

  • Hozzászólás hivatkozás zetor2000 vasárnap, 27 október 2013 16:09 Írta: zetor2000

    Hasonló eredményt érsz el, ha nem plexit, hanem hungarocell-t oldasz fel. Az ráadásul hamarabb kész is van.
    A kötésnél viszont ez garantáltan nyomot hagy, hisz az elegy egy ködös, felhős valami lesz, de nem átlátszó. Ez sem lesz rózsaillatú, de aszzem "kemény pvc"-ket tud ragasztani. Kicsit megoldja a ragasztandó felületet. Ha fontos a ragasztás melletti terület szépsége, akkor óvatosan kezelendő.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.