All for Joomla All for Webmasters

Licitálj okosan! (3. rész)

Értékelés:
(0 szavazat)

Ha még mindig van felesleges pénzünk, akkor ízleljünk bele a 90-es évek hangulatába és induljunk nyugatra bevásárolni.

Csak remélni tudom, hogy nem a magyar matrjoska érzés kap el mindenkit, így nem kell egyben felvinni az emeletre a hűtőládát, amiben a hűtő, amiben a videó, a TV, a mikrosütő, a kenyérpirító, és végül de nem utolsó sorban a walkman van.

Szóval most hogy Kínával már tudjuk hogy mit kell kezdeni, ideje a Németek körmére nézni, elvégre a legnagyobb TT fellegvár, így innen már nem csak alkatrészt és kütyüket, hanem a rég áhított mozdonyt és vagonokat is beszerezhetjük, a sok egyéb hasznos és haszontalan kiegészítővel együtt.

Kezdjük is avval, hogy rögtön nem a nemzetközi, hanem a helyi portálon lépünk be, www.ebay.de.

Még mielőtt belecsapnánk a lecsóba, van egy jó és egy rossz hírem. A jó, hogy Németország EU tagállam így ha nem kereskedelmi mennyiséget rendelünk, akkor nincs mitől tartanunk, alhatunk nyugodtan a NAV szakemberei nem fognak zaklatni. A rossz hír is pont ugyan ez, EU-ban nem dívik az ingyenes posta, így erre érdemes lesz odafigyelni.

Innentől kezdve viszont nehéz dolga lesz annak aki nem beszél németül. (Mondjuk itt vagyok egyből én.) Ezek a derék németek ragaszkodnak az anyanyelvükhöz, így gyárilag nincs lehetőség az aukciók és a kezelőfelület angolosítására, kezdetekben jó módszer, ha mondjuk "A" megtanulunk németül, vagy "B" használjuk a google fordítóját.

Ahhoz hogy a kedvenc modelljeinkhez érjünk, egy kis segítség németül nem beszélőknek.

Belépés után, a kereső mező melletti legördülő menüből válasszuk ki a "Modellbau" majd rögtön tenyereljünk a mellette léfő "Finden" gombra.
Ha ez megvan, akkor a bal oldalon lévő "Kategorien" menüből válasszuk a "Modelleisenbahn" opciót.
Ezek után más dolgunk nincs, mint ugyanitt a friss menükből a "Spur TT" opciót választani, és már válogathatunk a kb. állandó százezres kínálatban.

A az előző részben megemlített szűrők pont ugyan ott találhatók, csak más a felirat, de ezen is essünk át gyorsan "Buy it now = Soft kaufen" a "Lowest + shipping first = Preis inkl. Versand: niedrigster zuerst". Ha ettől nem kedveltük meg a német nyelvet, már nem is fogjuk, így lépjünk tovább.

Míg az előző cikkben azt írtam, hogy a Kínai részen nem igazán van értelme az aukcióknak, itt pont a fordítottja az igaz, a fix áras termékek jóval drágábbak, értem ezt úgy, hogy licitálással közel ugyanolyan, vagy azonos állapotú modelleket lehet lőni mint fix áras társaik, a különbség a végösszeg, ami akár 50%-is lehet a fixen hirdetett terméknek.

Apropó árak. Ha valaki úgy gondolná, hogy német barátaink a sörtől elpilledve ész nélkül szinte gombokért dobálják levetett modelljeiket koncként a szegényebb keleti rétegnek elé, akkor az nagyon téved. Nagyon kemény másodkéz piac alakult ki, viszonylag fix árakkal, persze licitálni érdemes, de ne várja senki, hogy pár ezresért mozdonyhegyeket vásárol majd fel.

A nagy különbség az a modellek minősége. Míg a Vaterán a magyar nepperpiac színe-java ontja a szemetet és úgy kell nagyítóval keresni a legalább elfogadható állapotú modelleket, mint tűt a szénakazalban, addig itt az arány pont fordított. Van szemét itt is, de nem ez a jellemző. Korrekt áron lehet korrekt minőségű modelleket venni.

Sok eladónál tapasztaltam, hogy a modelljeit, egy saját mérce szerint kategorizálja, így jóval könnyebb eldönteni, hogy hogy az kell-e nekünk vagy sem.

Mielőtt megtennénk első tétjeinket két dologra figyeljünk oda:

  1. Fizetési kondíciók Ha a termék adatlapján nem látod a Paypal logóját, akkor csak abban az esetben licitálj, ha tényleg nagyon kell neked a modell valamiért. Ha a "Zahlungen:" (Fizetési mód) felirat mellett az alábbiak szerepelnek csak "Barzahlung bei Abholung,  Überweisung" (Utánvét, Átutalás) akkor számolni kell avval, hogy jóval többet fogunk kiadni mint terveztük. Gondolom az utánvétet senkinek nem kell magyarázni, ugyanúgy működik mint nálunk, csak magyar pénztárcának kicsit drága. Tehát itt a postaköltség fog emelkedni. Az átutalás már egy fokkal rosszabb. Itt ugyanis nemzetközi pénzmozgásról beszélünk. Az eladó fog nekünk adni egy SWIFT kódot, amire szükségünk is lesz, de ennek az átutalási költsége jóval drágább. Jelenleg +10 EUR bankköltséget kell kiszurkolnunk, de nálam már előfordult, hogy a saját és az eladó bankja között nem volt közvetlen kapcsolat, így az összeget megpattintották a német központi bankon keresztül és így már 20 EUR veszteséget sikerül elkönyvelnem egy mozdulattal.
    Érdemes tudni, hogy a nemzetközi utalásoknál van egy rubrika, hogy a feladó vállal minden banki költséget, ha ezt nem pipáljuk be akkor nyilván az eladónak kell, de addig ne is várjuk az árút. Ha bevállaljuk akkor viszont nincs garancia, hogy az egy lépcsős vagy több lépcsős átutalás lesz-e, legalábbis én nem tudtam eddig kideríteni. Én éppen ezért hoztam egy szabályt, ha nem lehet PayPal-al fizetni, akkor az az aukció nem játszik, ennyi.

  2. Postaköltség: Egy mozdony sokféleképpen juthat el hozzánk, egy biztos, ingyen nem. Tapasztalataim szerint Magyarországra 4,5 és 17,5 EUR körül alakul a postaköltség, ami elsőre soknak tűnik, de ha mi próbálnánk ugyanazt visszaküldeni, a Magyar Posta árai sokkal durvábbak nemzetközi viszonylatban. Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy bármit is veszünk, 300-as áron számolva 1350 és 5250 Forint között van a beugró. Szerencsére a derék Fritzek könnyen ráállnak a több darab egyben történő elpostázására. További kellemes élmény, hogy ha célországnak csak Németország van megadva, egy pár szavas levél elég ahhoz, hogy ide is elküldjék a csomagot, eddig evvel nekem sosem volt gondom, sőt az sem zavarta az eladót, hogy a kérésem angolul vezettem elő.

Ha ezeken túl vagyunk (és a Vateránál ismertetett összes mozzanaton is), kezdhetünk licitálni. Ha nem jön össze ne csüggedj, a 17,5 EUR postaköltség elég nagy előnyhöz juttatja a helyieket. De elárulok még egy titkot, ha a csal pár centtel viszik el az orrod előtt a cuccot, akkor kezdj gyanakodni, itt valami stikli van.

Van bizony és nem is kicsi. Németek szeretnek úgy nyerni, hogy a vége előtt bedobnak egy pár centtel nagyobb összeget, de te ezt nem veszed észre míg nem frissíted az oldalt, ha meg frissítesz, akkor meg lejár az aukció. De akkor hogy csinálják?!

A titok nyitja az aukciós szoftver. Tőlünk nyugatabbra dívik, hogy nem a böngészőt használjuk mindenre, hanem lokális alkalmazásokat, melyekben van néhány kényelmi funkció. Szerencsére ezeknek a programoknak a jó része ingyenes, én Machintosh gépet használok, ezen a platformon a legjobb szoftver, a Garadge Buy. (Megtalálható iPhone-on és iPad-en is.). Nyilván nem mindenki választja a Mac-et, így bár tapasztalatom nincs a felsorolt szoftverekkel, de Windowson futnak, ingyenesek és úgy gondolom, ha ezek nem is tetszenek meg, ha valakit érdekel, tud magának találni megfelelőt, ha nem is az ingyenesek között, de a kereskedelmi szoftverek között mindenképp. Ingyenes Windows alapú szoftverek: Gixen, MyiBidder, JBidwatcher

Miért jók ezek a szoftverek?!

Különböző kereséseket tudunk beállítani, melyeket el is menthetünk, és ezek alapján már csak azok a termékek jelennek meg amik a feltételeknek megfelelnek. Így véletlenül nem tudunk benézni egy nem Paypal-os aukciót, ki tudjuk szűrni a legolcsóbb szállítást, stb. De a legnagyobb előnye a licit. Folyamatosan frissítik az aktuális árat, és előre be lehet állítani egy értéket amivel licitálni szeretnénk, megerősíthetjük, majd csak az utolsó pillanatban tesszük bele, és tádááám, miénk a cucc. Így már látjuk, hogy az ellenfél is ezt a módszert szereti alkalmazni, de a saját fegyverével harcolunk ellene.

Végezetül, had mutassak egy jó játékot:

Akiben esetleg él a szerencsejátékra való hajlam, állítson be magának egy keresést, majd tegye a hamarosan záródó aukciókat előre, ha ezt egy hétvégi napon az esti órákban teszi, látni fogja, hogy bizony pörögnek a tételek. Licitál mindenre, de csak minimálisat dobjál rá, volt olyan nap hogy 5 tételt is megütöttem, tényleg bagóért, volt benne sín, vagonok, mozdony, egyszóval minden. (Igazán izgalmas, és újszerű élmény volt, de hamar azon kaptam magam, hogy elkapott a láz, és inkább nem folytattam.) Persze azért figyeljünk oda, hogy meddig ér a takarónk...

Nos, így a végére érve megköszönöm figyelmeteket és kitartásotokat, hogy egy ilyen nem kifejezetten a vasútmodellezéssel kapcsolatos témát is végig kísértétek. A cikksorozat után visszaevezünk szakmaibb (ha nem is kimondottan szakmai) vizekre.

Ha tetszett, lájkoljatok a Facebookon, a megosztásokat meg ezúton is köszönöm!