All for Joomla All for Webmasters

Klónok támadása

Értékelés:
(0 szavazat)

Rég foglalkoztam kedvenc licitálós oldalammal, most egy szintén érdekes történetet mutatok be nektek.

A mostani "nepperűző" cikkben az a különleges, hogy ez nem én vadásztam össze, hanem egy modellezőtársunk. Vele a klubnapon kezdtem el beszélgetni, és mint oly sok más helyen itt is szóba kerültek a beszerzések és azok forrásai, az eladók és a hozzáállásuk. Klubnapnak vége lett, és pár nap múlva landolt a levelesládámban egy email tőle, amiben érdekes dolgokra hívja fel a figyelmet. Kiléte nem igazán fontos, nevezzük csak simán "jóakarónak", hiszen nem az számít, hogy ki mondja, hanem hogy mit mond.

Levelét nem eredeti formájában idézem, mert vannak benne állítások amiket nem áll módomban ellenőrizni, inkább a lényeget kiragadva a saját szavaimmal mutatom be az észrevételeinek egy részét.

Nézzük akkor sorban, első egy MÁV tartályvagon:

Azt már megszokhattuk, hogy ha egy modell MÁV jelzéssel van ellátva akkor akár a hasonló de más festésű modellek árának akár a duplájáért is gond nélkül el lehet adni. Ezzel nem is lenne gond, a probléma ott kezdődik, hogy "hibátlan állapot" megjelöléssel kerül kikiáltásra. Ha viszont jobban megnézzük a képet, pár dolog kiderül.Így még nem annyira feltűnő.

Teljes méretben megtekintve a képet jól láthatóan a korlát két helyen is el van törve. Persze ez nem feltétlenül lenne ahhoz elég, hogy ekkora figyelmet fordítsunk neki, ez még lehetne véletlen is, de haladjunk tovább, nézzük meg az eladó többi termékét.

Szintén ugyanattól az eladótól két darab MÁV hűtővagon, szintén "hibátlan" állapotban. De nézzük csak meg a vagonokat egy kicsit közelebbről.

Jól látható, hogy a "hibátlan" kocsiknak a legtöbb fellépője letört, egy ütköző is hiányzik valamint a tető erősen kopottas. Hibaként fel lehetne emlegetni, hogy a kuplungszerkezet nem egyforma, de ha ezen túl tudjuk tenni magunkat azért halkan megjegyezhetjük, hogy az egyik kuplung hiányos. De ne nagyon ragadjunk le itt, nézzük meg a másik oldalt:

Ami még az összképhez hozzátehet, az a hajlott korlát illetve a hátrébb álló vagon oldalán az a folt, ami a történet szempontjából még fontos, úgyhogy ezt tartsuk fejben. Eljutottunk odáig, hogy ugyanazon ember két tételt is "hibátlanként" aposztrofált, holott szemmel láthatóan nem azok, így itt a véletlen már csaknem kizárható. A fenti két vagont TT méretarányban lett meghirdetve, és cikkem megírásakor még 8 nap van hátra, ezt is tegyük az evidenciák közé. Amit meg kell jegyeznünk az a folt, és a 8 nap.

De ugorjunk egy nagyot, nézzük meg a harmadik aukciót!

Jól láthatóan az eladó más, viszont a kötelező mezőkben már H0-ás méretarán, "használt" állapot és "Piko" gyártó szerepel. A termék leírásában "BTTB" a gyártó, "TT" a méretarány és "szép" az állapot. Ellentmondások vannak, de nézzük kicsit tovább az adatlapot, lejárat 15 nap és ott az a fránya kép, nagyítsunk rá.

A terméken megtaláljuk a foltot (ugye még emlékezünk), a letört fellépőket, a hiányos kuplungot. Ha a hátteret nézzük egyértelműen ugyanazon a helyen készültek a képek.

Tehát adott két eladó, aki ugyanazt a portékát kínálja, az egyik 8 a másik 16 nap múlva vehető át, viszont egyik sem hibátlan, így az áruk is erősen megkérdőjelezhető. Csúnya átverés, mert ugye ha valaki elviszi az elsőt, vajon mit kap az aki a másodikat leüti? Persze ez a kérdés igazából csak akkor merülne fel, ha az állapot a leírásnak megfelelő lenne.

Itt inkább arról van szó, hogy 1 ember, 2 felhasználói profillal használja a Vaterát, és szándékosan jobb színben tünteti fel a termékeit mint amilyen. Persze ezek után jöhetne a szokásos válasz, nyilván nem ért hozzá, nem tudja mit árul.

Itt viszont érdemes megnézni az eladó kilétét az utolsó aukciónál. Nem akarok túl sok mindent hozzátenni, de szívből remélem, hogy nem arról az emberről van szó, aki szintén klubtársunk, mert ha igen, akkor igazából a korrekt egymást segítő klubélet egy csúnya léket kapott és ez mérhetetlenül elszomorít.

Az esettől függetlenül azért annyit hozzátennék, hogy mástól, de konkrétan a klubrendezvényen sikerült nekem is szart vennem, mert azt hittem, hogy ott nem csapják be egymást az emberek mert ugye a csónak közös. Tanultam az esetből, most már még a klubnapon sem hat meg a "hibátlan állapot" és a "tökéletes futás", ha nem látom akkor vagy nem kell, vagy az árat korrigálom.

Nagyméretű képeket itt találjátok: Fűtőház Flickr