All for Joomla All for Webmasters

A krokodilok nyomában

Értékelés:
(1 szavazat)

Nem kell atomtudósnak lenni ahhoz, hogy valaki belekezdjen a modellezésbe, bőven elég ha az csak simán megtetszik neki.

Előző kijelentésem úgy értem, hogy a vasútmodellezés nem csak a vasúti szakemberek hobbija lehet, hanem bárkié. Nyilván a mostani írásomat egy páran az "Atyaég te ezt nem tudtad" felkiáltással fogadják, mert nekik semmi újdonság nem lesz benne, bár becsületükre legyen mondva az alábbi pár sor nem is nekik szól.
Sokkal inkább azoknak, akit érdekel egy kis érdekesség, és hozzám hasonlóan néha a fejükre csapnak,  hogy "erre eddig hogy a fenébe nem jöttem rá".

Repüljünk picit vissza az időben 1990-et írunk. Az első TT-s darabjaim már megkaptam, a félig kész terepasztal a lakótelepi panel nagyszobájának ajtaja mögé rejtve a csendes hétköznapokra, meg a nem túl csendes hétvégékre is. Mivel az asztal félig kész ritkán van használva, így nem csoda hogy mindenre fogékony voltam ami a vasútmodellezéssel kapcsolatos.

Ekkor történt, hogy édesapám hozott valahonnan egy Arnold N 1989/90-es katalógust. Mielőtt bárki követ dobna rám, már akkor is tudtam, hogy más méretarány, de nem érdekelt, hiszen tele volt gyönyörű fotókkal
melyekből már fejben ki is választottam, hogy ha sok pénzem lesz, melyikek lesznek azok, amiket tuti, hogy megveszek.

Ezek között volt a "Krokodil". Anno fejből tudtam (de bevallom most elővettem és megnéztem újra, mert máig megvan, hogy a krokodil ott figyel az 54. oldalon. DAS KROKODIL)
Egyszerűen gyönyörű meg ráadásul nagy is, úgyhogy minden gyerek álma. Telt múlt az idő, csak nem jött össze a krokodil.

Közben olvasgattam a neten amit csak találtam. (Na jó, nem kerestem annyira, csak Tóth Gabi oldaláig jutottam, de ott elég jól le van írva minden amit erről tudni érdemes.)
De mikor az oldalán a képeket, no meg a letöltött Zeuke / BTTB katalógusokat nézegettem, valahogy ott motoszkált a fejemben a kis ördög, hogy valami nem stimmel.

Ma azt hittem egy pillanatra, hogy végre tudok magamnak venni egy szép kis Zeuke krokodilt, de mit általában lenni szokott a kiválasztott darab nem felelt meg nekem az állapota miatt.
Nosztalgikus hangulat kapott el, előkerestem a régi Arnold N katalógust és kikerestem a krokodilt, és meglepve tapasztaltam, hogy ez a krokodil nem az a krokodil.

Vegyük akkor sorban, hogy milyen krokodilok is vannak (a teljesség igénye nélkül)

 1. A "német krokodil":



  Ez a mozdonyt jól ismerjük, a Zeuke / BTTB / Tillig jóvoltából, polgári nevén E94-es. A német vasút E94-es sorozatának gyártását 1940-ben az AEG gyár kezdte meg.
  Eredetileg nehéz tehervonati mozdonynak készült, teljesítményét úgy tervezték, hogy 2000 tonnás vonatot vízszintes pályán 85 km/h-val, 1600 tonnás vonatot 10 ezrelékes emelkedőben 40 km/h-val, 1000 tonnás vonatot 16 ezrelékes emelkedőben 50 km/h-val és 600 tonnás vonatot 25 ezrelékes emelkedőben 50 km/h-val tudjon továbbítani. Időközben azonban a második világháború közbeszólt, és a háborúban 1. számú háborús villamosmozdonynak sorolták őket. Ennek következtében a háború után néhány gép az ÖBB fennhatósága alá került, szám szerint 44 db. A második világháború után a mozdonyparkot felosztották, a nyugatnémet vasútnál (az utólag rendeltekkel együtt) 124 db, a keletnémet vasútnál pedig 30 mozdony maradt.

  Ezt a mozdonytípus beszerezhetjük magunknak viszonylag egyszerűen hisz TT-ben a rendelkezésre áll.

 2. A "svájci krokodil":



  Na ő volt az Arnold N katalógusában a "sztár"! (Bár a német kroki is benne volt a katalógusban, de nem kapott teljes oldalt, csak jelentéktelenül besuvasztották 6 oldallal előrébb a többi széria mozdony közé.)
  A svájciak krokodilja a keresztségben a Ce 6/8 II nevet kapta. Főleg a Gotthard vasútvonalon használták, nehéz tehervonati villamosmozdonyként egészen 1980-ig. 1919 46 darab ilyen mozdony épült, ebből napjainkra hét darab maradt meg. A Ce 6/8 II-eseket az évek során továbbfejlesztették, az új verzió a Ce 6/8 III nevet kapta, de a két modell között kinézetükben nincs nagy különbség.

  Ezt a típust én nem találta TT méretarányban, ha valaki esetleg tud róla akkor szóljon.

 3. A "völgy krokodil":



  Ő is az Arnold üdvöskéje, bár a 89/90-es katalógusukban nem szerepel. Szintén svájci a "Seetalbahn" (nyers fordításban völgyvonat) vonalon közlekedett Lenzburg és Lucerne között, becsületes neve De 6/6. 1926-ban összesen 3 példány készült belőlük, így kimondottan ritkaság számba megy, eredeti pályaszámuk 15301–15303. A mozdonyok 1983-ig közlekedtek, majd a 15302 és 03-as pályaszámú darabokat szétvágták, a 15301-es pályaszámút viszont az ÖBB megvette és felújította.

  Ilyet szintén nem találtam TT-s méretarányban, pedig nagyon jól mutatna a vitrineben.


Végezetül egy pár kép a ma kihagyott krokodilról, de nem adom fel, továbbra is keresem a megfelelőt, mert tudom, hogy az én krokodilomat valahol valaki már legyártotta.

Források: Wikipedia, MasTTertape

Tovább a kategóriában: « PAEV Vágányzár »