All for Joomla All for Webmasters

Licitálj okosan! (1. rész)

Értékelés:
(1 szavazat)

A Fűtőház rendszeres olvasói tudják, hogy a licitálós oldalak aukcióit mennyire szeretem méltatni, de ez alkalommal a másik oldalhoz adok egy pár tanácsot.

Bevallom őszintén, még soha életemben nem vásároltam semmit modellboltban annak ellenére, hogy nem szerény készlettel rendelkezem. Valahogy a modellvásárlásnak ez a formája nem magától értetődő, én inkább bújom a hirdetéseket, izgulok az aukciókon, és mazsolázok a börzén. Nem állítom, hogy ez a tendencia nem fog változni, de egy jó ideig még biztos, hogy a licitem megteszem és ebben szeretnék egy kis segítséget nyújtani.

Mikor elkezdtem licitálni, ész nélkül csináltam, ha elragadott az indulat nyomtam a gombom ha kellett, ha nem, így aztán nincs is azon mit csodálkozni, hogy elég gyakran keserű volt a pirula. Hiába a licitálás művészetébe is bele kell tanulni.

Mai írásomban általánosságokkal és a Vaterával, mint első számú magyar aukciós oldallal foglalkozom.

Kezdjük az alapoknál, ahhoz hogy jó üzletet kössünk nem árt tisztában lenni az árakkal, így első és legfontosabb teendőnk kell, hogy legyen a piac figyelése. Mivel használt cikkekre utazunk, így a bolti árat mely a garanciát is tartalmazza el is lehet felejteni. Ha valaki mégis új termékre licitál, a garanciális és jótállási feltételekről még a licit megtétele előtt érdeklődjön. (Kezelőorvosnál, gyógyszerészénél :-D)

Ha van fogalmunk róla, hogy az általunk kiszemelt termék mennyit is ér a piacon, és még mindig licitálni akarunk, akkor az alábbiakra érdemes odafigyelni.

 1. Az olvasás kifizetődő! Olvassuk végig betűről betűre a termék leírását. Lehet, hogy ez triviálisnak hangzik, de én magamról tudom, hogy megláttam a gyönyörű  termékfotót, és azonnal nyomtam a gombot. ( A vége természetesen bukta lett. )

 2. Ne csak nézz, láss is! Ha a leírást végigböngésztük, akkor nagyon alaposan vesézzük ki a mellékelt fényképeket. A "tetszik"-től elvonatkoztatva, próbáljunk meg hibákat keresni, vagy olyat ami gyanús lehet, illesztési hézag, színvariáció, felíratok hiánya vagy bármi ami kétkedésre adhat okot. ( Volt hogy egy pillanatra néztem csak rá, a fotóra és nyomtam. A kézhezvétel után visszanézve látszott, hogy a hiba pedig a képen is rajta volt, csak nem figyeltem meg elég jól.)

 3. Légy bizalmatlan és gyanakvó! Ha a leírás és a kép is rendben van, ideje az eladónak is a körmére nézni, érdemes megnézni, az adatlapját és a többi aukcióját is. A profilnál egyből érdemes végigolvasni a negatív és semleges kritikákat, ha túl sok van bele se kezdj. A többi aukcióról megtudhatod, hogy nepper-e az illető. Nézd meg jól, hogy csak elvétve van a kínálatában modell, vagy ez a fő területe. Ha ez a fő profilja, akkor általában nepperről beszélhetünk, ebben az esetben érdemes megnézni több futó aukcióját is, sablonszövegeket keresve. ("Kis feszültséges is jól megy.","Tisztítás után kínálom megvételre", vagy bármi hasonlót ami olyasmi mint autók esetében a "Rendszeresen szervizelt, garázsban tartott, második nemdohányzó hölgy körzeti orvostól eladó")

 4. Kérdezz! Ha bármi gyanús, akkor nyisd ki a szád. Ha kulturáltan érdeklődsz, és a válasz olyan hangnemben jön ami nem tetszik, akkor hagyd, mert mit várhatsz olyantól aki egy ártalmatlan kérdést is sértésnek vesz, ha majd tényleg probléma van?! Ha a válasz nem elégíti ki a kíváncsiságodat kérdezz újra és újra. Ha te nyered a licitet akkor úgyis szóba áll veled. :-D

 5. Nyugi! Ne húzd fel magad ha valaki rád ígér. Az aukció kezdetén húzd meg az adott termékre a felső limited. Ne menj bele a még 100 Forint, na még 100 Forintos játékba, sokat bukhatsz.

 6. A teleportot még nem találták fel! Sajnos! így a vételárba azt is számold bele, hogy a csomagnak valahogy el kell jutnia hozzád, a postaköltség sok külön tételnél sok külön forint. Célszerű egyvalakitől többet venni, az esetek döntő többségében van gyűjtési lehetőség, de ha nincs is odaírva és jelzed az eladónak, hogy több cuccáért még versenyben vagy akkor nem lesz gond.

 7. Légy korrekt! Akkor licitálj, ha van pénzed. Sikeres leütés esetén te vedd fel a kapcsolatot az eladóval, és lehetőleg minél hamarabb. Utalj azonnal ha megjött a számlaszám, mert az eladót csak evvel tudod meggyőzni, hogy nem vagy balfék. Ne értékelj pozitívra, ha menet közben gubanc volt.

A sok általános tanács után jöjjön egy két gyakorlati trükk a Vaterához:

 1. Keresd az ikonokat! Kétféle ikon van amire érdemes odafigyelni az első , itt az árat fix összegért + posta megkapod. Bár elhiszem hogy az 1 Forintról induló aukciók csábítóbbak, de az eladók sem hülyék, nyilván azért teszik a cuccaikat ilyen aukcióba, mert tudják, hogy a nép ráharap, és mindig lesz egy hülye, aki meg akarja mutatni, hogy ki a "faszagyerek". Na ő az aki sokkal többet fizet egy portékáért mint amennyit ér, ezért fontos, hogy nem mi legyünk azok. A fix összeg gyakran jobban megéri, nem kell a gép előtt gubbasztva várni, hogy ki licitál felül. Leütöd, megjön ennyi. (Hozzáteszem, a legtöbben pont ezeket az aukciókat hagyják figyelmen kívül.)

  A másik bűvös ikon a , ebben az esetben te mondhatod meg, hogy mennyit ajánlasz érte, ezt az eladó vagy elfogadja vagy nem. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy kint van egy ár, de az eladó beállított egy olyan értéket, amiért már hajlandó lenne megválni tőle, a baj az, hogy azt senki sem tudja, hogy ez mennyi. Ha ezt az ikont látod egy kívánatos cucc mellet, akkor lépj ki a Vaterából és keresd meg újra az adott aukciót. (Fontos, legyél kilépve). Ha kilépve beírsz egy alacsony számot, két dolog lehet. Vagy kiírja, hogy ez nem az a szám, amire az eladó gondolt, ekkor újra kell próbálni egy magasabb számmal, vagy kéri hogy lépj be. Ha belépsz meg is teszed az előző számodat licitnek, így ez most nem játszik, hanem szépen visszalépünk, és megteszünk egy kisebb számot. Ezt addig ismételjük, míg ki nem írja, hogy a vevő ennyiért nem adja. Ezek után más dolgunk nincs, mint felajánlani azt a legkisebb összeget, amivel még feladta a bejelentkező ablakot.

 2. Bújj el! Ha mégis licitálsz a fix helyett, akkor véletlenül se tegyél semmilyen ajánlatot, legalábbis az elején ne. Ez olyan mintha a pókerben megmutatnád a lapjaid! Azokat és csak azokat add hozzá a megfigyelési listádhoz amiket már kellőképp lecsekkoltál, és jó biznisznek tartod. Várj! Az aukció lejárta előtt nézd meg párszor, hogy a fejben eldöntött limit alatt van-e még, ha nem, akkor vedd is ki a listából, nem kell az neked. Ha igen akkor az aukció lejárta előtt 10 és 5 másodperccel tedd meg a licited, a többieknek esélyük sem lesz manuálisan felülcsapni. Kivételt képez ez alól, ha úgy állították be az aukciót, hogy ha az utolsó percben jön licit akkor automatikusan meghosszabbodik. De ezt a taktikát ekkor is alkalmazhatod, előbb utóbb valaki megunja.

 3. Demoralizálj! Ha valami kell neked, de hibás, vagy szépséghibás, kérdezz az eladótól. Fogalmazz ármányos módon, hogy ez vagy az mennyire sérült, és ha az eladó próbálja menteni a dolgot, kérdezz újra és újra, de minden kérdésben csak egy dologra hívd fel a figyelmet, így szép hosszú lesz a lista. Ha valaki elolvassa, hogy mennyi mindenre kérdeztél rá, lehet elmegy a kedve a licitálástól, mert neki az már túl sok hiba. (Nem szép, de egy hülyével kevesebb, és a licitálás mersz vagy nyersz alapon megy :-D)

 4. Matekozz! Ha humán oldalon nem tudsz hatni az ellenfelekre (előző pont), jöjjön a reál módszer. Minden aukciónál van egy licitlépcső, ez azt jelenti, hogy minimum ennyit kell rátenned, hogy a te licited érvényes legyen. De ne legyünk smucigok, ne a minimálra hajtsunk. Ha a lesben állós taktikával még jól állunk, akkor nézzük meg a licitlépcsőt, és innen példában mutatom meg a dolgot. Adott egy mozdony, értéke a piacon 8.000 Ft., Vaterára kirakva 1 Ft. (Posta 480 Ft.) jelenlegi állás 4500 Ft., licitlépcső 500Ft. 
  Az automata licit szépen a minimális licitlépcsővel fogja emelni a liciteket, tehát a várható ár így alakul (5000, 5500, 6000, 6500, 7000, 7500, 8000) és itt mi kiszállnánk.
  Szarjunk az asztal közepére, ha van 8000 Ft.-unk egy mozdonyra van egy pár forinttal több is. Vagy reszkírozzuk meg az alsó lécet, ebben az esetben állítsunk be maximum licitnek 7501-et. Ebben az esetben, az autólicitnek ugye 8001-Ftra kellene tegye a következő licitet, ha a többiek is 8000-re lövik be a saját licitjüket, akkor már nyertünk is és vittük a boltot 7501 + posta áron.
  De mivel erre más is gondol, érdemes úgy beállítani, hogy ha valaki ránk akar ígérni akkor ne a lélektani határ felett 1-2 Forinttal kelljen többet adnia, hanem sokkal. Állítsuk a licitet mondjuk 7950-re, így a 8000 Ft, tervezett határ alatt maradunk, de ha valaki ránk licitál, akkor ő már csak 8450 Ft. + postáért viheti. Ami egy pillanatig öröm, de lehet utána esetleg leesik neki is, hogy belelovalta magát és később már ő is figyel.

 5. Nyugi! Tudom ezt már írtam, de tényleg ne húzd fel magad ha valaki rád ígér. Az aukció kezdetén húzd meg az adott termékre a felső limited. Ne menj bele a még 100 Forint, na még 100 Forintos játékba, sokat bukhatsz. Erre nagyon figyelj, mert használt cikkek esetében a a 300-500 plusz az árban akár 5-10%-ot is jelenthet neked mínuszban.

Még egy pár gondolat, tudom, hogy ez hosszú volt, de ha eddig elolvastad, ezt még bírd ki. Ha belekezdesz a modellvasutazásba, előbb vagy utóbb kikötsz a méretarányodnak megfelelő fórumon, ahol új ismeretségekre fogsz szert tenni. Mielőtt fejjel a falnak rohannál, azért mert valaki "ismerős" egy fórumon nem biztos, hogy üzletileg korrekt. Egy saját példa. Lebeszéltem üzletet egy "fórumtárssal" állította a portéka hibátlan, rá is kérdeztem többször, meg egy halom másra is. A végén az lett, hogy a kiszemelt mozdony mellé, vettem még vagy 5-6 vagont is mellé. Megbeszéltünk találkozót klubrendezvényen, eljött, odaadott mindent,megnéztem a kocsikat, mert ugye a mozdony tuti, meg az idő is kevés volt, a kocsik rendben is voltak, a mozdony nem. Hazaérve kivéve a dobozból vettem észre, hogy a kasztni tartópöckei le voltak törve így a ház lejárt a főkeretről.

Tisztában vagyok, hogy nekem kellett volna átvételkor tüzetesen megnéznem, amit nem tettem, hibáztam. De az igazi hiba nem az volt, hogy nem néztem meg jól, hanem az, hogy valakinek megelőlegeztem a bizalmat mert közös a hobbi és azt hittem van "betyárbecsület", szól ha gond lenne. Nos azóta nem követtem el ilyen hibát, viszont vezetek egy privát feketelistát, aki azon rajta van, avval nem állok szóba. Nem csak vásárlás szinten, hanem sehogy. Ennyi. Azt hiszem a két szám jól mutatja, hogy eleinte 100% volt a Vatera, most úgy 10% Vatera és 90% Ebay, de az Ebay-ről majd a következő részben.