All for Joomla All for Webmasters

Az első év

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy éves lett a Fűtőház, nézzük meg együtt, hogy miről is szólt ez az elmúlt egy év.

Mikor nekikezdtem a Fűtőház elkészítésének, az eredeti elképzelés az volt, hogy egy olyan oldal szülessen ami az alapoktól segít felépíteni egy biztos tudásmagot ahhoz, hogy a kezdő vasútmodellező el tudja dönteni, milyen irányban szeretne elindulni. Szándékosan kerestem az "olcsó" megoldásokat mindenre, hiszen ha sztereotípia valaha is megfogalmazódott ezzel a hobbival kapcsolatban akkor a drágaság bizonyosan közte volt. Persze a modellboltok árcéduláit elnézve ez érthető is, de nem feltétlenül kell mindenből újat, vagy éppen a "gyárit" megvenni, rengeteg ötlet, tipp és trükk létezik amivel egy-egy probléma könnyen áthidalható súlyos költségek nélkül.

Ahogy az lenni szokott, a kezdetekben minden szépen haladt, de egyre több téma és egyre több ötlet fogalmazódott meg bennem így aztán a tervezett cikkek lassan önálló életre keltek, és még ha nem is látszik a közvetlen kapcsolat az írásaim között, higgyétek el van köztük kapcsolat.

Az elmúlt egy évben 53 írás jelent meg az oldalon, ha úgy vesszük akkor hetente egy, bár sosem volt kitűzött cél ami a gyakoriságot illeti, billentyűzetet akkor ragadok mikor kedvem és időm engedi.

Pár adat a látogatókról.

Már az elején fontosnak tartottam, hogy nem kívánok a fizetett reklám adta lehetőségekkel élni, sokkal inkább az érdekelt, hogy egy induló oldal, egy ilyen szűk rétegben sikeres lehet-e, van-e rá igény?! A legnagyobb örömömre szolgát, hogy sikeres is lehet és igény is mutatkozott rá.

Az elmúlt egy éveben összesen 4.756 esetben látogatta meg az oldat összesen 2.778 ember, a látogatók 64%-a többször is megfordult az oldalon. A látogatások alkalmával 12.567 oldalt tekintettek meg, minden egyes látogatás alkalmával átlagosan 1 perc 56 másodpercet töltöttek el az oldalon. Ez a szám nagyon jó és egyben azt is jelenti oldalanként a látogatók több mint fele 3 percet vagy annál többet tölt el alkalmanként az oldal böngészésével. Nem is véletlenül olyan terjedelműek a cikkek, igyekszem úgy kialakítani őket, hogy legyen kedve mindenkinek végigolvasni.

Jelen vagyunk a Facebook-on is, ahol egy év alatt 69 embernek tetszett az oldal, ez azért is szép eredmény, mert itt sem volt fizetett reklám, mindenki önkéntes alapon jelölte kedvencének az oldalt.

Nézzük a modellvasutasok összetételét a Fűtőház szempontjából. A látogatók 97%-a férfi, így nem nehéz rájönni, az vasútmodellezés nem szexi, férfitársaimnak üzenném, aki úgy gondolja, hogy majd ilyen körben próbál csajozni, az kösse fel a gatyáját, nagy valószínűséggel az illető hölgyemény már foglalt lesz. De miért is mondom ezt?! Azért, mert a kevés hölgy látogató közül is a döntő többség 45 és 54 év közé tehető.

Férfiaknál az arány kicsit más. 41%-uk 35 és 41 év közötti ez nem okoz túl sok meglepetést, az viszont igen, hogy az ezt megelőző illetve az ezt követő korhatár között a fiatalabbak vannak többen. 25-30 év közötti a látogatók 21%-a, míg a 45-54 éves korosztály 18%-ot tesz ki. Magam sem gondoltam volna, de ezek szerint mégis van egy újabb generáció akit szintén érdekel ez a hobbi.

Persze az adatok nem pontos képet tükröznek, hiszen egyrészt a kimutatást végző szoftverek is tévedhetnek, másrészt nyilván sokan vannak minden korosztályban a modellezők között akik nem is hallottak az oldalról.

Területileg Magyarország, Németország, Románia és az Egyesült Királyság vezet a látogatási listában. Magyarországon belül pedig Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs és Székesfehérvár a sorrend.

Pár szó az anyagiakról, az oldal üzemelés költsége leszámítva azt a munkát ami a cikkek írásával ment el az elmúlt egy évben 6.390 Ft.-volt, bevétel nem realizálódott, de ez nem is volt cél sosem. Eleinte gondolkoztam a regisztráció gondolatával, de ezt később elvetetettem, senkinek nem szeretnék az agyára menni, mindenféle feleslegesen elkért adattal, reklámlevéllel, vagy bármi hasonlóval és ezt a jövőben is így kívánom folytatni. Kivétele ez alól a hozzászólás intézménye, ahol kénytelen voltam a jó öreg "mit látsz a képen" módszert alkalmazni, mert a robotok hada teleszemetelte az oldalt.

A következő évre rengeteg jó anyag gyűlt már eddig is össze, van amelyik már fél éve vár a sorsára, de továbbra sem teszek le a használt piac figyeléséről, a több darabban ismertetett sorozatokról illetve sikeres modellezők bemutatásáról. Továbbra is járni fogom a vásárokat, kiállításokat jó téma után kutatva.

Itt a végén szeretném mindenkinek megköszönni, hogy az elmúlt egy évben olvasta az oldalamat, remélem találkozunk egy év múlva ugyanitt.

Köszönettel és üdvözlettel: Wolfch!ld

Itt a végén szokott lenni, hogy akkor most jön a szülinapi nyereményjátékunk, de ez idén támogatók híján elmarad. Igaz meg sem kerestem senkit, hogy hajlandó lenne-e a közönséget támogatni, de ha valaki még is úgy gondolja, hogy a 2.778 látogató közül valamilyen módon felajánl valamit, akkor keressen meg bátran. Megbeszéljük, összehozzuk, kisorsoljuk, átadjuk.

Bár már korábban bemutattam, de ha valakit érdekel látogasson el a DEMO területre, ahol jelenleg egy hangosbemondó projekten dolgozom, melyet későbbiekben szeretnék a DCC rendszerekhez hozzákötni, már ha egyszer elkészül. ( LINK )

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.