All for Joomla All for Webmasters

Zeuke E11 022 villamos mozdony

Értékelés:
(0 szavazat)

Egy igen érdekes mozdonyt szeretnék bemutatni nektek, mely nem is olyan régen került a birtokomba, mondanom sem kell azóta elfoglalta helyét a Fűtőház vitrinjében.

 A modell eredeti megfelelőjét a Deutsche Reichsbahn (DR) megrendelésére készítette a LEW Hennigsdorf 1962-től kezdődően, miután az első két prototípussal (E11 001, E11 002) sikeres próbafutásokat hajtottak végre még 1961-ben. Összesen 96 darab készült ebből a mozdonyból, mely egyaránt alkalmas személy és teherszerelvény továbbítására is. A DR a frissen villamosított vonalain még expressz vonali szolgálatot is elláttak. Az első dararabok honállomásai Lipcse, Halle, Erfurt volt, de megfordultak Bitterfeld és Zwickau pályaudvarain is.

Sajnos konkrét fényképet nem találtam, de nincs kizárva, hogy a Keletnémet ipar másik büszkeségét a Trabantot is a hátára vette, hiszen a Trabi is zwickaui születésű.

A prototípushoz képest a végső széria jelentős külső változáson esett át. Ennek legszembetűnőbb jele a mozdony oldalán található szellőző ablakok. Az első darabokon még oldalanként négy darab szögletes dupla szellőzőablak volt található vízszintes rácsozással, a későbbi darabokat már lekerekített szellőzőkkel szerelték, ezek rácsozása pedig függőleges volt. A széria végén megjelent egy harmadik kivitel, mely oldalanként hat szimpla szellőzőablakkal volt ellátva.

A mozdony úgy lett tervezve, hogy sík terepen 600 tonnás szerelvényt 120 km/óra sebességgel tudjon vontatni ugyanakkor maximális 1700 tonnás terhelés esetén is tudja tartani a 80 km/órás sebességet.

Az első széria a kornak megfelelő sötétzöld színben jöttek ki fekete főkerettel és csak a korai hetvenes években nyerték el vörös színűket melyet elefántcsont színű övvonallal díszítettek.

Selejtezésüket az 1990-es években kezdték, ma négy fennmaradt példányról tudunk, melyek magánvasutaknál teljesítenek szolgálatot.

Járd körbe a mozdonyt!. A fenti fényképre állítva az egérkurzort, a görgő segítségével körbe tudod forgatni a mozdonyt. Ha ha nincs görgős egered, akkor a képen tartsd nyomva a bal gombot, és miközben nyomva tartod, mozgasd az egeret jobbra vagy balra.

De térjünk rá a modellre, hiszen ez is tartogat számunkra érdekességeket. A képen látható modell a Zeuke érából származik, annak is a végéből származik. A rendelkezésemre álló katalógusokban hiába kerestem, nem találtam a modellt, így vagy egy nagyobb számban gyártott próbaszériáról lehet szó, vagy egy a Zeuke / BTTB váltásból eredő gyári hibridről. Az 1972-1973-as katalógusban megtalálható maga a mozdony de 2322 - 211 (E11) cikkszámon ahol az alábbiakat írják róla:

"Négy meghajtott kerék-pár, a DR legújabb előírásai szerint festett mozdonytest, elöl-hátul világító fényszórók. Az áramellátás átkapcsolható felsővezetékesre is, hossza az ütközők között 135mm. (Koprodukció a VEB Eisenbahn-Modellbau, Zwickau, céggel.)."

Ebből pedig egyértelműen kiderül, hogy a modellt részben vagy egészben a Gützold üzemében készítették. Szintén furcsaság, hogy a katalógusban mellékelt kép ránézésre a később teljesen műanyagból készült forgóvázakkal szerelt verziót ábrázolja (Ezt gyártotta később a BTTB telesen piros köntösben), de a bemutatott példányom még a korai Zeuke modellekre jellemző fém ütközőbak található. Ami viszont nagyon nem stimmel az a pályaszám. A modell a korai zöld verziójának pályaszámát viseli az E11 022-t, míg a katalógusban már a 211-el kezdődő pályaszámmal mutatják be. Az 1978-as BTTB katalógus szintén ezen a számon hivatkozik a mozdonyra, viszont a korábbi katalógusokban (73 előttiek) nem találtam a piros festésű verziót.

Furcsa, mert nem ez az első alkalom, hogy a korszakváltások közötti feltehetően átmeneti verzióra bukkanok. Maga a mozdony kidolgozásának minősége megközelíti az E94-es etalonnak mondható részletességét. A rácsok finoman cizelláltak, a kapaszkodók, kilincsek és díszítőelemek finom szürke (ezüst / króm) festést kaptak. A pályaszámtábla domborodik ahol kell, a tamponozás pedig messze meghaladta a kor színvonalát. Még olyan apróságokra is ügyeltek, mit a vezetőállomások számozása.

Persze a korra jellemző egyen áramszedő itt is megtalálható, de a felsővezetékes üzem "kapcsolója" már sokkal diszkrétebb mit az E94-esen volt.

Mindenesetre én örülök, hogy egy ilyen szép darabot tudhatok magaménak, pláne, hogy dobozzal együtt sikerült hozzájutnom.