All for Joomla All for Webmasters

Zeuke E94 065 villamos mozdony

Értékelés:
(1 szavazat)

Azt hiszem ezt a mozdonyt talán senkinek sem kell bemutatni, csak kevés embernek nem nyeri el a tetszését, a többieknek azonnal kell.

Korábban már írtam egy összefoglalót a krokodilokról ( LINK ) de azt sose gondoltam volna, hogy a cikk megírása után pár nap elteltével én is hozzájutok végre a rég áhított darabhoz.

A korábbi licitálós cikkek sem voltak véletlenek, hiszen ezt a gépet is az Ebay-en sikerült beszereznem, ami önmagában nem is lenne nagy szám, de mindösszesen 37 Eurot adtam érte, és ebben már a posta is benne volt.

Ismerve a hazai állapotokat, izgultam is rendesen míg meg nem jött a csomag Németországból, mert mindenre számítottam csak épp hibátlan darabra nem. Július közepétől állt a vitrinembe, nézegettem gyönyörködtem benne, majd egy huszáros vágással beletettem egy Tran DCX76z dekódert, és már mehetett is a digitális móka. De ne szaladjuk előre ennyire, mert a beépítéssel egy külön cikkben szeretnék foglalkozni.

A nagyvasúti megfelelőjének gyártását 1940-ben az AEG gyár kezdte meg. Eredetileg nehéz tehervonati mozdonynak készült, teljesítményét úgy tervezték, hogy 2000 tonnás vonatot vízszintes pályán 85 km/h-val, 1600 tonnás vonatot 10 ezrelékes emelkedőben 40 km/h-val, 1000 tonnás vonatot 16 ezrelékes emelkedőben 50 km/h-val és 600 tonnás vonatot 25 ezrelékes emelkedőben 50 km/h-val tudjon továbbítani. Engedélyezett legnagyobb sebessége 100km/h volt.

Időközben azonban a második világháború közbeszólt, és a háborúban 1. számú háborús villamosmozdonynak sorolták őket. Ennek következtében a háború után néhány gép az ÖBB fennhatósága alá került, szám szerint 44 db. A második világháború után a mozdonyparkot felosztották, a nyugatnémet vasútnál (az utólag rendeltekkel együtt) 124 db, a keletnémet vasútnál pedig 30 mozdony maradt.

Járd körbe a mozdonyt!. A fenti fényképre állítva az egérkurzort a görgő segítségével körbe tudod forgatni a mozdonyt. Ha ha nincs görgős egered, akkor a képen tartsd nyomva a bal gombot, és miközben nyomva tartod, mozgasd az egeret jobbra vagy balra.

Maga a modell a második Zeuke kiadásba tartozik, sajnos doboza nem volt, de azért az tudható, hogy ezt a szériát 1969 és 1980 között gyártották, így elmondható, hogy remekül dacol az idővel. Érdemes róla elmondani, hogy a korábbi szériához képest eltűnt belőle a forgókeret elfordulását némileg akadályozó vezeték, valamit a színvilág is változott egy keveset, a forgókeret már piros színben pompázik.

Érdekesség, hogy hajlott kora ellenére nem nevezném gyakori darabnak, legalábbis az alapján amit nemrég tapasztaltam.
Múlt héten ugyanis elmentem egy klubtalálkozóra, ahova magammal vittem, az E 94-esem. Nagyon meglepett, hogy aki észrevette rögtön rácsodálkozott, mindenki analógnak gondolta, és hitetlenkedve néztek mikor megtudták digitális vezérlésű mivoltát.

Gyári kidolgozottságára jellemző, hogy egyáltalán nem lógott ki az újabb mozdonyok özöne közül, külseje mai napig állja a sarat. Persze az első kiadástól eltelt évek hagytak nyomot mind külsőben mind belbecsben, a körmotorokat egy ideig a szögletes majd Bühler motorok váltották. Változott a hajtás az áramszedés és a világítás is, talán pont ez utóbbi a leggyengébb pontja. Eredetileg keresztbe, majd később hosszirányba berakott izzók, egy fémlap segítségével próbálják tükrözni a fényt, de ez vajmi kevés. Mindezek ellenére az öreg vas az egyik legszebb modell a gyűjteményemben.