All for Joomla All for Webmasters

LMP-s lettem

Értékelés:
(0 szavazat)

No azért megijedni nem kell, mert nem politikáról van itt szó, csak szeretem a bulváros címeket.

Mivel ez egy modellezéssel kapcsolatos hobbi oldal, nyilván nincs helye a politizálásnak, terveim között nem is szerepel, sem saját sem mások nézetének népszerűsítése vagy bírálata. (Még csak az kéne, hogy az amúgy sem túl népes olvasótábor épp emiatt forduljon el az oldaltól.)

Az LMP jelen esetben egy rövidítés mégpedig az angol "Low-cost Module Project" kifejezésből, amit magyarul "Alacsony költségvetésű Modul Terv"-nek fordítanék, csak az nem annyira hangzatos.

Igazából arról van szó, hogy egy állandó asztal viszonylag sok helyet foglal, de annak ellenére, hogy ez (is) a hobbim, nem foglalkozom vele annyit, hogy megérje a házam egy részét állandóra beáldozni a célra. Ebből kifolyólag az állandó asztal nem alternatíva számomra, legalábbis egyenlőre.
A modulok világa magával ragadott, mikor az első videókat megláttam egy-egy nagyobb rendezvényről. Több tíz méter hosszú pályák, melyeken nem csak körbe-körbe szaladgálnak a vonatok.

Adta magát az ötlet, hogy modulozzak. Ekkor körbenéztem, hogy ezt hogyan csinálják a "nagyok" és rá kellett jönnöm, hogy az "ipari" modulozás sem könnyű kenyér, hiszen rengeteg elvárásnak, szabványak kell megfelelni, éppen azért, hogy a többiek által épített modulokhoz gond nélkül csatlakozhasson az ember.

Így aztán eljutottam odáig, hogy egy saját modulrendszert építek kimondottan teszt jelleggel. Mivel tesztrendszerről van szó, az első és legfontosabb vezérelv a költséghatékonyság. Evvel azt szeretném elérni, hogy aki már kacérkodik a vasútmodellezéssel és helye már van, az a profik mellet lásson egy olyan "B" kategóriát, ami szerény összegből kivitelezhető, de mégis igyekszik nagy játékélményt biztosítani, mindezt úgy, hogy ne kelljen 5-10-15 embert összetrombitálni, hogy meglegyen a játéktér.

Első és legfontosabb maga modulok fizikai elkészítése. Ehhez nemes egyszerűséggel pár régi szekrény ( ami már rég a garázsban állt darabokra szedve ) forgácslapja lett beáldozva, 7 centis csíkokra vágva. Ezek szekrényajtók és polcok vegyesen, majd a kész csíkok lettek tovább darabolva az alaplemez méretére.
Az alaplemez OSB lapból készült, már nem is emlékszem honnan maradt, de nem kevés 41x125 centis darab figyelt szintén kint a garázsban. A 7 centis csíkokból lett vágva 125-ös meg a rövidebb oldalra is a lapvastagságot szem előtt tartva.

Most egyenlőre itt tartok a projekttel, kérdés a hogyan tovább?! A terv szerint, pár modul elkészül a következő hetekben, akkor nemes egyszerűséggel rá lesznek rögzítve régi BTTB és Zeuke sínek (váltókkal, kocsiszétkapcsolókkal, jelzőkkel) és megmaradnak a maguk puritán kis módján. A rendszer hajtását, a Roco Multimausra bízom, pár kiegészítővel megspékelve, mégpedig úgy, hogy ha egy barátunk átjön hozzánk és egy kicsit játszana, ne kelljen kontroller hegyeket felvonultatni, hanem a zsebében lévő mobiltelefonnal is irányíthasson bármit az asztalon.

A kérdés persze megint jöhet, olcsó lesz? A válaszom az, hogy szerintem igen, de majd a végén meglátjuk. Mivel hobbiról van szó, így a "munkaórákat" nem áll szándékomban számolgatni, de ahogy haladok előre, igyekszem a költségeket közölni. Nyilván egy régi szétszedett szekrényt nem fogok forintosítani, de mindenkiből kinézek annyi kreativitást, hogy bizonyos dolgokat az otthonában találhatókkal behelyettesítsen, hogy ne kelljen érte pénzt kiadni.

Ha valaki úgy gondolja, hogy TT-s vágányanyagot felajánlana a cél érdekében ne tartsa vissza magát, szívesen veszem. ( Régi BTTB / Zeuke érdekel jelen esetben)

Hamarosan folytatom...

Ha tetszett az oldal keressetek a Facebook-on is (LINK) és lájkoljatok.

Tovább a kategóriában: E94-es mozdony digitalizálása »

1 hozzászólás

 • Hozzászólás hivatkozás terkoz szombat, 21 szeptember 2013 15:36 Írta: terkoz

  Szia!
  Az ölet jó, de tisztába kell lenned néhány buktatóval is.
  A pozdorja, még oly olcsón is, zsákutca szerű projekt. Nehéz, nedvszívó, nem áll meg benne a csavar, vetemedik, rongyolódik, stb.
  Az OSB átmeneti megoldás. A szálkássága sok gondot okzhat, egyébként formatartónak bizonyult anyag.
  A telibe lemezelés dob szerű szerkezetet eredményez, a hanghatás jelentős és nehezen csillapítható. Megoldás, a csak a vágány sáv alá helyezett tartólemez. Lényegesen több munka, de megéri. A többi felületet a terepépítés figyelembevételével választott anyagból készíteném.
  A modul mérete 0,5 méter széles kellene legyen, hogy szabványos modulhoz a csatlakozás lehetséges legyen. Átmeneti megoldás egy "átalakító" elem építése.
  A fenti szómenésem csak valódi modulelem készítésére vonatkozik.
  Ha a játékélmény cél az szentesít minden eszközt.
  Egy nagyon jó barátom létesített igazi "minimál art"-nak becézett vasútüzemet. Szenzációs hangulatú estéket töltünk a menetrend alapján zajló játékkal.
  https://picasaweb.google.com/102133612226925179555/2013Marcius23OroshazaU#
  A fórumon keresd a "kombi" nicknevet. Szerintem a következő összeröffenésre szívesen lát téged is.
  A szept 28-án tartandó BTTB modul próbaszerelésre
  (#22662) terkoz hozzászólása Válasz • Szept 12, 2013
  szívesen látlak a meghirdetett napon és helyen.
  Van némi kalapsínem is, amit fel tudok ajánlani (remélem lesz időm elővadászni) és viszem a próbaszerelésre. Az ára két korsó barna sör.
  Üdv:
  Kudar György
  térköz

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.