All for Joomla All for Webmasters

TEMOFESZT 2013

Értékelés:
(0 szavazat)

Idén október 11-13.-a között került megrendezésre az V. TEMOFESZT, most hogy egy hét eltelt a kiállítás óta, megpróbálom bemutatni azt ami megfogott benne.

Klubtársakat előre el kell, hogy keserítsem, ez az írás nem arról szól, hogy mennyire jól szerepeltünk a rendezvényen, mert ezt már többen, több fórumon megtették előttem. Nagyon kevés kivétellel még csak a kedvenc méretarányunk sem lesz téma, sokkal inkább próbálom meg egy átlagos látogató szemével bemutatni azt, ammi látható volt.

Essünk túl elsőként a száraz adatokon, íme az idei TEMOFESZT számokban:

  • Nemzetközi H0-ás méretarányú modul terepasztal, mely 250 méter hosszú (de összesen 380 méter vágányzatot tartalmaz) és 1100 m2 területet foglal el, mindezt 70 fő üzemelteti.
  • Nemzetközi H0e méretarányú modul terepasztal mely a fent említett rendszert egészíti ki plusz 160 négyzetméternyi keskeny nyomközű vasúttal és 13 főnyi kezelő személyzettel.
  • Nemzetközi TT méretarányú modul terepasztal 400 m2-en, 100 méter hosszban, 160 méter vágányzattal és 43 főnyi legénységgel. (Srácok, szép volt!!!)
  • Magyar H0-ás modul terepasztal 30 m2-en, kb. 30 méter hosszban és 65 méternyi vágányzattal, főnyi legénységgel.
  • Nemzetközi Oe méretarányú 330 m2-en elterülő modulterepasztal, melynek hossza 74 méter de összesen a 102 méter sínpárt 12 fő üzemelteti.
  • Aki pedig a legnagyobb meglepetést volt számomra az a 30 méteres 1:42-es méretarányú magyar témájú LEGO terepasztal.

Ha jól számoltam 6 nemzet, 25 témában, és megszámlálhatatlan kiállítóval volt jelenen. A kiállítók mellett természetesen a honi modellvasút kereskedelem zöme képviseltette magát. Senkit sem szeretnék megsérteni avval, hogy név szerint nem említem meg, de szerintem még a hivatalos oldalra sem került fel mindenki.

Azt hiszem, a kiállítás önmagában rengeteg embert vonzott volna, de a hely ha lehet mondani rátett egy lapáttal. Azt hiszem keresve sem lehetne jobb helyszínt találni egy ilyen rendezvény lebonyolításához, mint a Magyar Vasúttörténeti Park.

Sikerült viszonylag korán érkezni, így a sorban állást elkerülni az elején. A park itt már jelesre vizsgázott nálam, mert ha valaki ebben az országban él, akkor tudja, hogy a reggel 10 órai nyitás az 10 óra, de inkább 10 óra 10 perc. Nos a bejáratnál már 9:30-kor sokan voltunk, és csodák csodájára a pénztár kinyitott, és a jegyek megváltása után bárki mehetett befelé.

De ez a rugalmasság nem azért nagy dolog, mert nem kell várakozni, hanem azért, mert az elsők akik bejutottak szemtanúi lehettek olyan dolgoknak, amit a későn érkezők már nem láthattak. Ilyen a kerti vasúti üzem kulisszatitkai, a gőzben álló 411-es felfűtése és indulása az egész napi szolgálatba, vagy a csajka beindítása, mert hogy ő sem nagyon akart aznap munkába menni.

Kora reggel mivel a rendezők a saját dolgukkal foglalatoskodtak, be tudtam lógni a később már elzárt területekre is, ahol újabb mozdony csodákat láttam, többek közt egy fűtőházban szendergő Nohabot. (Nem is értem, hogy miért dugták el.)

A látogatók számára a park teljes repertoárja a rendelkezésre állt szinte, lehetett gőzmozdonyon, lóvasúton, sínautón és kézihajtányon utazni. Rengeteg mozdonyt, motorvonatot, személy és étkezőkocsit megnézni, a többségüket belülről is. Gyönyörködni lehetett a pályaépítési és fenntartási gépekben. Mindezek mellett egész napos gyerekprogram és eszem-iszom társult. De, hogy csak dicsérjem a dolgokat, azért az a honvétségi gulyáságyúban készített csülkös babgulyás kimondottan rossz volt, forró és íztelen, mindenféle érdekes húsdarabokkal, fradikolbásszal. (Ha valakinek ízlett akkor sorry, lehet hogy én vagyok túl ínyenc.)

De ennyit a számokról és a külvilágról, az Orient vagy a Nyugati csarnokba belépve máris elénk tárult a mini világok garmadája. Kereskedők jól összerendezve egy helyre, így ha valaki nem akart nagyon vásárolni, nem kellett tolongania. Sajnos itt meg kell jegyezzem, láttam olyan kereskedőt, ahol a kínálatban igencsak a "szemét" kategória szerepelt "arany" áron. Itt elsősorban a TT-s másodkézi termékekre gondolok, ahogy körbenéztem ezen a fronton a Láng börze plusz 10-20%-os ár volt a jellemző, de akadt hely ahol a "Vaterás" minőség a "Vaterás" ár kétszereséért várt gazdára, gondolom kevés sikerrel. Legjobban azt a lányt sajnáltam, aki a VMC szóróanyagaival járt körbe, szegény mindenkinek kínálgatta a portékáit, de a legtöbben repibe szerették volna, és ha már ingyen szóróanyag nincs egy-egy poénnal azért megajándékoztak, gondolom neki nem ez a kiállítás lesz a kedvence. :-D

Igazából összefoglalni, hogy mi mindent láthat az ember nem nagyon lehet, hiszen egyetlen modulon is temérdek látnivaló akad. Szinte kivétel nélkül mindenhova többször visszamentem, és újabbnál újabb részleteket vettem észre. Sokat gondolkoztam, hogy mit is emeljek ki, de végül a 300 képből 21-et emelnék ki.

Munkások a mezőn. Érdemes megnézni, hogy ahol már "dolgoztak" ott a fű rövidebb és más színű is, arról nem is beszélve, hogy a középen álló férfi még mozgott is.

 
A zenekar fogadásra készül.


Egy működő üzem belülről.


Életkép. De nézzük csak meg a jól megkomponált részleteket, egy turista kutyát sétáltat, míg másik két kirándulót egy harmadik fényképez a feszület mellett, közben két fiatal turista hátul a kútnál épp inni készül, míg látszólag az öreg a tehén mellett már nem szomjas.

 
De a látszat néha csal, mert az öreg nincs berúgva, csak a tehenet akarja jobb belátásra bírni a botjával.


Örömmel vettem észre, hogy a nálunk éppen reneszánszukat élő KGST csodák helyett már modern autók is kikövetelik a helyüket.


Odébb pillantva kezdődik a park játszótérrel. Szintén nagyon jól eltalált hangulat és arányok, talán a padot fordítva kellett volna letenni.


De a játszótér rendben van. A háttérben megbeszélik ki hova üljön, míg elöl a két kislány vidáman forog körbe-körbe. Érdemes egy pillantást vetni a libikóka és a körhinta és a mászóka aljára is, ahol annak megfelelően ki van kopva a fű. A rozsdás aknafedő a játszótér frekventált helyén nyilván keleti örökség. :-)

 
Lovak, gémeskút, tehenek...


Vidéki idill, tiszta skanzenhangulat, de ne tévesszen meg senkit, itt bizony modern népek laknak, a bizonyíték erre a háznak támasztott terep bicikli.


Méhész munka közben, érdemes megjegyezni, hogy emberünk magassága nem több mint 1 centi, ehhez mérten érdemes a részletességre odafigyelni.


Melósok laufolnak egy műhelyként funkcionáló lestrapált tehervagon előtt.


Z-s építési nagyságú csillerendszer, már magára hagyva a gyár sarkában.


Kicsivel arrébb látszik egy-két lepusztult pőre kocsi.


Híd a kanális felett, elgondolkodtató, hogy a környezetszennyezés mit téma megjelent nem egy modulon.


Híd a folyó felett, de a koronát nem a híd teszi fel, hanem a lábazata az évek alatt lefolyt rozsdával és a graffitivel. Így is élővé lehet tenni egy figurák nélkül egy modult.


Mindenünk a TT, nagy gratula a ModELiTT fűtőháznak.


Részletgazdagság a maximumom, a javítóműhelyben a kornak megfelelő csajos naptár mellet vígan elfér a Lenin portré.


Természetesen, ha Lenin van akkor Kádár sem maradhat ki a jóból. :-)


A végére egy elrettentő példa. A park állandó terepasztalán (ráadásul TT, ami külön szívfájdalom) a hagyományos modellek közt egyszer csak feltűnik a Thomas família. Értem én, hogy a gyerekek kedvéért, de ne keverjük a szezont a fazonnal.


Így múlik el a világ dicsősége, szegény giccs lett.

Köszönöm mindenkinek aki eddig kitartott, természetesen nem ennyi kép készült, a többit megnézhetitek a Fűtőház Flickr oldalán. (Link).

Ha tetszett a cikk, látogasd meg a Fűtőház Facebook oldalát, ahol lájkolhatsz is minket! (Link)

Tovább a kategóriában: « Sínen vagyunk! Gödöllő másodszor »