All for Joomla All for Webmasters

BTTB 13131 oldalajtós kocsi fékezőházzal

Értékelés:
(0 szavazat)

Ezt az oldalajtós kocsit a Vaterán szereztem be. Mint minden ott kapható darabra erre is jellemző az apró kiegészítők hiánya, illetve némi elhasználódás, de a többséghez képest kimondottan jó állapotban jutott el hozzám. Mivel a vásárláskor tisztában voltam hiányosságaival, így egyenlőre feltételes módban marad, ha sikerül egy másikat szereznem, hasonló árban, akkor a kettőből összerakok egy tökéleteset, ha nem akkor valószínű, hogy eladó és/vagy elcserélhető darabok közt végzi.

Mendén teljesített szolgálatot ezidáig ez az oldalajtós kocsi, a számomra elérhető dokumentumokat átböngészve az 1985 kiadású  Berliner TT Bahnen katalógusban találtam meg, de az egyezés nem volt 100%-os. Tovább keresve az 1990/1991-es katalógusban leltem meg. Bár a gyári forrás (http://berliner-tt-bahner.de) 1987 és 1990 közé teszi ennek a kocsinak a gyártását, a katalógus alapján én ezt a konkrét darabot 1990 és 1993 közé helyezném. Ennek oka hogy a korábbi katalógusokban nem a fémkerekes verzió szerepel. A gyár a 87 és 90 között eső darabokat ugyan fémkerékkel jegyzi, ellenben Zeuke kuplungot jelöl meg. Persze tisztában vagyok vele, hogy mindkettő cserélhető de nem hinném hogy erről lenne szó.
 Akárhogy is van az elmúlt 20-25 évet egész jól átvészelte, nem sokat futhatott, ami sérülés van rajta az egyrészt borulásból eredhet, másrészt gyári tervezési hibából, vagy gondatlan használatból. A kocsi középső kereke ugyanis mindkét oldalon elrepesztette az alsó lelépőt. Ez számomra azt jelenti, hogy vagy túl kis ívsugáron járt a kocsi, és az előző tulaja ezt nem vette észre, vagy ennyi idő alatt ez elkerülhetetlen normál használat mellett.

Kerestem még pár képet a kocsiról, hogy bemutathassam hogyan festett teljes életnagyságban, illetve sikerült találni képet a belsőről, és a fékezőház belsejéről is.

Tovább a kategóriában: Zeuke 545/71/1 személykocsi »